1 0

Сподели:

Или просто копирай и пейстни този адрес

Съставки

50-100 мл зехтин за готвене мазнината е много важна за ориза
4 дребни глави лук шалот, накълцан на ситно
1 глава нарязан на ситно кромид лук
2 скилидки чесън, накълцан на ситно
350 г ориз арборио подоходящ за ризото ориз като арборио, каранароли или виалоне нано
120 мл бяло вино качествено вино по избор (като Пино Гриджо), на стайна температура
1 л гъбен бульон гъбен / пилешки / зеленчуков бульон или кубче бульон, разтворено в литър вода
20 г, накиснати в 1 черпак горещ бульон сушени манатарки
30 г краве масло
40 г прясно настърган пармезан за поръсване
прясно смлян пипер меланж
ако няма в бульона, сол

Ризото със сушени горски гъби манатарки

Това е моето може би най-любимо ризото - ризото със сушени гъби манатарки. У дома го приготвяме редовно. Не изисква много време, а същевременно е изключително сгряваща душата храна, храна с много аромат и непоправим вкус.

  • Лесно

Съставки

Инструкции

Share

Стъпки

1
Готово

При приготвяне на ризото всичките Ви продукти трябва да са предварително подготвени, защото по време на самото готвене няма да имате време за това.

2
Готово

Сложете бульона да заври в касерола и след като заври намалете котлона на най-ниската температура. Идеята е бульона да се поддържа топъл.

Отделете 1 черпак от бульона и го оставете на страна. Той се добавя след като ризотото се свали от котлона.

Отделете още един черпак и с него залейте сушените манатарки.

3
Готово

В достатъчно широк тиган загрейте зехтина. След това, на средно висока температура запържете в него лука докато стане прозрачен. Добавете чесъна, разбъркайте. Веднага след това добавете ориза и разбъркайте с дървена лъжица. От този момент нататък бъркането става непрестанно докато ризотото не се сготви напълно. Пържете оризът в зехтина докато стане прозрачен отвън и запази белият си цвят отвътре. Веднага след това добавете виното. Ако добавяте сол, може да го направите сега. За това количество ориз не е необходимо да се добавя сол, ако бульонът ви е солен или е приготвен от готово кубче сух бульон.

Разбърквайте ориза докато виното се абсорбира и след това добавете бульона, в който сте накиснали сушените гъби манатарки и засечете време - от 12 до 15 минути. Това е времето, което е необходимо на оризът да се сготви „ал денте“. Времето зависи и от точната разновидност ориз. Бъркайте ориза докато течноста в него се абсорбира и поизпари. Когато това стане, добавете още един черпак бульон и продължете да бъркате ризотото.

Добавяйте от топлия бульон черпак по черпак и бъркайте ризотото докато не се абсорбира течността. Повтаряйте процедуратаа докато се сготви ориза. Около дванадесетата минута опитайте оризът за готовност и преценете дали е необходимо да продължите с готвенето или ризотото ви е готово.

Не е необходимо да използвате цялото количество бульон. Може да ви остане малко количество. По-важно е да имате достатъчно бульон, който да добавяте към ориза докато той се готви, отколкото да не ви стигне и да трябва да доливате затоплена вода. За 350 г ориз, един литър бульон е достатъчен и вероятно няма да ви остане. Трябва да добавяте бульон и да бъркате постоянно докато оризът се сготви изцяло, но се запази леко твърд отвътре. Резултатът трябва да е много кремаво и ароматно ризото.

4
Готово

Когато ризотото се сготи, свалете го от котлона и добавете към него маслото, отделения черпак бульон и пармезана. Разбъркайте и го сервирайте в дълбоки чинии докато е още горещо.

Ризотото е най-вкусно, когато се сервира непосредствено след приготвянето си. Може да го поръсите с прясно настърган пармезан или грана падано и да го подправите с прясно смлян черен пипер или пипер меланж.

Бон апети!

Лучия

Пълнозърнести спагети със зеленчуков сос и босилек
Предишна рецепта
Пълнозърнести спагети със зеленчуков сос и босилек
Супа с карфиол и паста
Следваща рецепта
Супа с карфиол и паста
Пълнозърнести спагети със зеленчуков сос и босилек
Предишна рецепта
Пълнозърнести спагети със зеленчуков сос и босилек
Супа с карфиол и паста
Следваща рецепта
Супа с карфиол и паста

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here