Лимонов Бъндт кекс

Лимонов Бъндт кейк
Ако се чудите какво е това Бъндт кейк, мога да ви кажа, че идва от английски език. Bundt cake показва, че кекса ви е изпечен в специална форма Bundt pan. Има най-различни форми за Бъндт кексове като най-популярна в Европа е Гугелхупф формата. 
При изпичането на кексове в специални форми е много важно температурата на фурната да не е прекалено висока, за да може кейка да се надигне плавно до ръба на кексовата форма без да се напука. Също така, формата не трябва да се пълни до горе. Трябва да се оставят няколко пръста аванс и да знаете за колко литрова форма е рецептата ви. Накрая изпеченият десерт се оставя да се охлади напълно във формата и чак след това се обръща върху поднос.
Рецептата за този лимонов бъндт кейк е за форма 2,5 литра. Ако формата ви е по-малка, може да изпечете част от сместа във форма за мъфини или друг подходящ съд.
В тази рецепта се използва мътеница, която може да се замести с прясно мляко, пресечено с малко оцет. Мътеницата ще направи кейка ви мек и сочен, но същата работа ще свърши по време на печенето и „пресеченото“ мляко. 
Продукти:
3 яйца
400 г захар
170 г меко масло
1 ампула есенция на д-р Йоткер ванилия 
кората на три лимона
380 г брашно
5 г сода за хляб
5 г бакпулвер
щипка сол
100 мл лимонов сок от 2-3 лимона
120 мл прясно мляко + 5 мл бял оцет, престояли на стайна температура за 10 минути или 125 мл мътеница
масло/олио + брашно или спрей за печене за омазняване на Бъндт формата 
Приготвяне:

В купа смесете брашното, содата, бакпулвера и солта.
Разбийте с миксер яйцата, захарта, маслото, ванилията и лимоновата кора. Когато яйчената смес се хомогенизира, добавете брашняната. След това на части, като редувате двете смеси, прибавете лимоновия сок и мътеницата.
Намажете кексова Бъндт форма с масло и посипете хубаво с брашно. Излейте в нея кексовата смес като оставите няколко пръста до ръба аванс. Сложете формата на най-долната решетка във фурната ви и след първите 20 минути покрийте с алуминиево фолио. Изпечете кейка в предварително загрята фурна на 180 °C за час и половина или до суха клечка. За да проверите готовноста на кекса, забодете дървена клечка в него и изчакайте 10 секунди. Ако след това клечката излезе суха, значи кейка е изпечен. Извадете го от фурната и го оставете да се охлади напълно във формата. След това го обърнете върху поднос.
Да ви е сладко!

Лимонов Бъндт кейк

Лучия

7 коментара Скрий коментарите

Фантастичен е, Лу! Прелестни снимки на ароматно и вкусно изкушение! Прегръдки!

Благодаря ти Ивана 🙂
И аз много си мечтаех и преди година си купих специална форма. Много красиво се получава!

Страхотно изглежда, а пък с този лимонов аромат, който предполагам, че се носи от него, става направо неустоим!
Поздрави!

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here