Лятна студена супа Гаспачо

Гаспачото е много вкусна и освежаваща лятна супа. От досегашния ми опит ключът към успешното и приготвяне е използването на вкусни домати и домашно приготвен прясно изцеден доматен сок. Гаспачото може да бъде допълнително овкусено със ситно накълцана люта чушка и с допълнително зелении като босилек и магданоз.
Продукти:
(2 порции)
прясно изцеден сок от 4 големи домата
1 голям домат, нарязан на дребно
2 курнишона или половин краставица
сокът на 1 лимон
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1 к.л. черен пипер
сол на вкус

 Приготвяне:


Доматите за сока се приготвят в сокоизтисквачка. Изсипват се в купа. Към тях се прибавя сокът на един лимон и пресована с преса скилидка чесън.

Курнишоните се обелват и нарязват на кубчета. Зелената чушка се нарязва на кубчета или на тънки лентички. Пресният лук се нарязва на ситно. Зеленчуците се добавят в купата с доматения сок.

Студената супа се разбърква и овкусява с черен пипер и сол на вкус. Гаспачото се поднася добре охладено.

Бон апети!

Лучия

17 коментара Скрий коментарите

Много обичам гаспачо и непременно ще пробвам, не помня да съм правила у дома 🙂
Сърдечни поздрави и слънчева седмица Лучия 🙂

И аз много го обичам и го правя чат пат лятно време. У дома става най-вкусно!
Поздрави и усмихната седмица 🙂

Лу, страхотни снимки! Чакам да се сгрее и да спретна една подобна супичка, записвам рецептата! Хубава нова седмица!

Супер изглежда, Лучия! Много освежаваща супичка. А снимките ти са прелестни! Поздрави!

Лучи,не само предложението ти заслужава внимание,а и тази нежна хортензия!Прегръдка и хубави летни дни!

Мерси, Роси! Тъкмо цъфна и много и се радвам 🙂
Прегръдки и усмихната седмица!

Гаспачо без хляб? Може да го кръщаваш както си щеш, но не и "гаспачо"! Това горе си е мляна шопска салата. Основата на гаспачото е хляба! Всяка манджа си има произход, значение – както всяка дума си има произход, етимология. Тапенада без каперси – ХА-ХА! И много други подобни.

Мога да го нарека гаспачо без никакви притеснения. Щом говориш за етимология, вероятно си запознат, че науката етимология проследява развитието на думите. Както думите, така и рецептите, се променят и развиват с времето. По този начин те отговарят по-добре на нуждите и начина на живот на хората.

Всяка рецепта има своите вариации и регионни, в които конкретен вариант се приготвя по-често от друг. Като цяло, гаспачото представлява студена супа със зеленчуци, които не се обработват термично. Идеята ѝ е да разхлажда през летните горещини. Добавянето на хляб, или друг продукт, е според желанието на домакина, продуктите, с които разполага и резултата, които иска да получи.

Ако следвате рецептата за това гаспачо, ще си направите много вкусна и разхлаждаща лятна супа. За мен, това гаспачо, е най-вкусното, което съм опитвала.

Много тъжно! Наистина очаквам много скоро някой следващ министър на културата, като напише збогом (със "з"), вече да бъде вярно изписано…

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here