Спаначена крем супа с лимон

Днес приготвих спаначена крем супа. Имах останал спанак от Попай фреша и трябваше да се оползотвори. Количеството не беше достатъчно за ядене, а точно като за една крем супичка.

Спанакът е полезен зеленчук, но пък винаги буди едни асоциации от детството..

До сега не съм срещала човек, който е ходил на детска градина, и няма спомени от кухнята и. Е аз до ден днешен помня розовите десертчета и бистрите спаначени супички с много олио в тях. Гледам ги с подозрение, особено като видя спаначена супа с ориз в нея, нещо потрепва в мен.

Затова днешната супа трябваше задлъжително да е вкусна, да няма ориз, и да може не само аз да си я ям. Не бях правила досега спаначена супа, но резултатът беше перфектен според мен. Мисля, че се получи добре заради лимоновият сок, който добавих. Чудесна хрумка! Получи се много свежа крем супичка и се надявам и на вас да се хареса.

P.S. : много обичам мляко с грис. Това е положителният спомен от кухнята в детската градина.

Продукти:


350 г пресен спанак
1 голям картоф
1 морков
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
щипка индийско орехче
черен пипер
сол
3 с.л. олио
сокът на половин лимон

сварени яйца за гарниране

Приготвяне:


Спанакът се накисва в купа с вода и се изплаква. Кисненето помага да се изплакнат фините песъчинки. След измиване му се махат дръжките и се отцежда в гивгир.
Лукът се нарязва и се задушава в олио. Към него се добавят нарязани на едри парчета картоф и морков, сол и черен пипер. Зеленчуците се задушават няколко минути и след това се заливат с около литър и половина гореща вода. Като поомекнат картофите (след около 10 минути) се добавят скилидките чесън и щипка индийско орехче.
 Дърпа се от огъня и се пасира. Добавя се спанакът, разбърква се и се връща на котлона. След минута две, спанакът трябва да е омекнал. Сваля се от котлона и отново се пасира. Добавя се лимоновия сок и се разбърква.
Сервира се топло със сварени яйца.
Приятен апетит!

Лучия

14 коментара Скрий коментарите

Здравословно, зеленичко, а идеята за гарниране с яйчица много ми хареса. 🙂
Хубава вечер и честит празник и от мен със закъснение! 🙂

Много красиво представена тази крем супа, Лучи!
Представих си тази мазничка, редичка и противна супичка от детстата ти градина…Боже тези храни в детската, училищата, казармата, как изкривяват и осакатяват трайно вкуса на хората, благодарение на ужасния начин, по който приготвят определена храна.

Мерси, Бети 🙂 Наистина човек трябва да попадне на добре приготвена храна, за да я заобича.

Лу, чудесна хрумка, изпълнена прекрасно. Поздрави!
И едно отклонение – или винаги съм си била чревоугодник, или в моята детска градина са готвили вкусно. Нямам лоши спомени от храната. Но едно не обичах – да ми слагат крутони в крем супите… Днес вече не ми пречи (май).
Хубаво утре!

Мерси, Гери! Аз много обичам крутони, но да си ги слагам един по един, а не да стане на попарка 🙂

Лу, попайската супичка е чудна! 🙂 Много ми допада идеята за приготвянето й. Поздрави и хубава неделя!

Лучия, и половинът ми не яде спанак с ориз, но аз го обичам дори в тази комбинация. Чудесна супичка и тъкмо като за мен-кремирана;)))
Хубава седмица!

Моя половин също гледаше с подозрение и си избра най-малката възможна купичка 😀 но пък си я изяде 🙂
Хубава седмица Мъхче!

И аз обожавам всякакви зеленийки, които са приготвени вкусно. Чудна е супичката и гарнирана с яйцата си е направо вкусотия!:) Прекрасна нова седмица от мен!

Мерси, Бонбон! Яйчица на зелена супичка си е направо класика! Хубава седмица, Кате 🙂

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here