Вита баница с домашни кори

Доживях отпуската и най-накрая имам време и желание да седна пред домашният компютър и да публикувам рецептата за вита баница. Правих я преди близо две седмици, но всячески се опитвах да избягам от седенето пред компютър.

Ето сега първото нещо, което правя, наред със сутрешната чаша кафе, е да покажа витата баница с домашни кори. След това планирам да направя един десерт и да изляза на разходка.

По случайност, баницата е едно от традиционните ястия, които приготвяме покрай коледните и новогодишни празници. В цялата олелия покрай тях и многобройните блюда, които се приготвят, да приготви домашни кори една домакиня ми се струва като загуба на ценно време, при положение, че може да си купи готови дърпани кори. И въпреки това баницата с домашни кори е сякаш по-вкусна и засищаща.

За първи път правя домашни кори за баница и то от чисто любопитство и ентусиазъм. Получиха се добре, но съм сигурна, че човек с по-голям опит, може да ги разточи по-тънко.

Най-голямата разлика, която откривам при приготвянето е времето за печене. Баницата с домашни кори се пече вместо за 20 минути за 40, че и малко отгоре.

Продукти:

400 г брашно (+/- 100 г за разточване)
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 яйце
150 мл хладка вода
олио за намазване

Продукти за плънката:

4 яйца
1 кофичка кисело мляко (400 г)
300 г сирене натрошено
1 к.л. сода бикарбонат

жълтък за намазване

Приготвяне:

В голяма купа се смесват съставките за корите като се разбъркват с шпатула.  След това  сместа се прехвърля върху набрашнена повърхност и се меси докато не се получи гладко и еластично тесто. Тестото се разделя на четири топки, които се разточват в кръг, намазват се отгоре с олио и се прегъват на две. Пак се намазват с олио и прегъват. Оставят се настрана като през това време се приготвя плънката.

Яйцата, заедно с киселото мляко и содата се разбиват с тел или вилица. Към тях се добавя натрошено сирене.

Върху набрашнена повърхност се поставя всяко едно от парчетата тесто и се разточват във формата на кръг. Понеже са намазани с олио, много помага поръсването с брашно на точилката и повърхността. След като се разточи кората с точилката, се разточва с ръце докато не започне леко да прозира.

Тогава се оставя на плот и през средата и се поръсва от плънката. Прегъва се на две и се навива като палачинка. Краищата се притискат с пръсти, за да не изтече плънката и се прехвърля в кръгла тава. Корите се навиват като спирала, започвайки от центъра към края.

След като сглобите баницата, може да я намажете отгоре с един жълтък. Ще придобие неустоим загар.

Това е моят скромен опит. Надявам се баницата да ви хареса! Това, което на мен ми се ослажда при домашните кори е как те са едновременно мекички и хрупкави! Консумирайте по възможност с домашно кисело мляко!

Да ви е сладко!


Още рецепти за баница:
Къпана баница

Лучия

27 коментара Скрий коментарите

Браво,радвам се ,че си се престрашила да разточиш кори.Резултата е чудесен,поздравления!Не разбрах ,защо мажеш с олио корите преди да ги разточиш?Мисля ,че така е по-трудно после при точенето.Това си е мое мнение разбира се.
Сигурна съм че баницата е станала чудесна и на вкус!
Хубав ден!

Рецептата я взех от баба ми и тя каза, че една баница трябва да е по мазничка 🙂 затова се мажали корите 🙂 прилича леко на техниката за правене на кроасани.

Лучия, много добре си я разточила! Те затова са домашни кори,защото са по-дебелки и по-вкусни!Де да имах твоя ентусиазъм…И аз съм на опашката за едно парченце!

Страхотна баница,Лучи,и така изкусително представена,много уют има в снимките ти!Прегръдка от мен!

Лучия, е това е висш пилотаж, с който не се наемам още. Но баницата ти изглежда превъзходно!
Бих заменила всяка закуска, за една такава домашна баница!

Разкошна и много апетитна баничка Лучия с каничка аиранче…вкусотия!
Поздрави и хубава вечер ти желая!

А бе вие добре ли сте? Тази баница изглежда ужасно…

Интересно – кое й е ужасното !!!
И защо отрицателните коментари винаги са от анонимен?!

Хммм „изглежда“ ти обиждаш като адвокат! Малко неприятно е, когато в добронамереното блогър общество има вълк в овча кожа.

Дали пък не трябва да си взема бележка и следващият път да я снимам не „ужасна“, или да я мина през Photoshop?

И аз се нареждам на опашката за парченце! Страхотна баница, поздравления за домашните кори, пожелания за приказни празници!

Лучия, поздравления за това, че сама си направила корите! Може и да не са така тънки като купешките, но баница с домашно разточени кори е винаги по-вкусна!
Изглежда много апетитно, особено поднесена с кисело мляко. Ще се почерпя с едно парченце!

Лучия, нареждам се на опашка за закуска:)! Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената баница! Поздравявам те!

Благодаря ви, девойки за милите думи! Радвате ме много 🙂 Като гледам ще трябва да направя още една, че няма да стигне :$

До сега не съм се пробвала да направя домашна баница. Винаги ползвам готови кори.МАй май не е много сложно 🙂

Хубав ден!!!

Честито Рождество Христово, ЛУЧИЯ!
Нека да съумеем да запазим
магията на Коледната нощ
през цялата година,
за да бъдем по-добри,
да се обичаме повече
и да имаме силата
да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден –
една усмивка, едно добро дело,
един топъл жест.
Бъдете живи, здрави
и истински щастливи ти и семейството ти!

Честита Коледа,Лучия!
На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

Честита коледа! Бъдете здрави, засмяни и щастливи, вие и семействата ви! Нека е успешна и плодотворна годината, пълна трапезата ви!

Нека всеки ден сме добри един с друг и се водим от добро през цялата година!

Благодаря за споделената рецепта. В момента я правя. Вече е във фурната и изглежда страхотно. За първи път пипнах точилка и затова съм изненадана от успеха. Весели празници!

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here