• Начало
  • Супи
  • Лека салата от стелини, белени домати, смокини и краставички

Лека салата от стелини, белени домати, смокини и краставички

Лека салата от стелини, белени домати, смокини и краставички
Лека салата от стелини, белени домати, смокини и краставички

Пастата трябва да се приготви с толкова много любов, с колкото и после да се изяде; с такива продукти, каквито душа поиска и с капка фантазия. Импровизации по темата с паста има много. Представям ви моята: студена салата от стелини, белени домати, краставички и смокини.

Продукти:
(2 порции)

1 ч.ч. стелини

4 курнишона
3 белени домата
1/2 ч.ч. маслини услу или мамут
1 едра глава червен лук
2 смокини

листенца от 3-4 стръка магданоз
листенца от 2-3 стръка пресен кориандър (по желание, не всеки обича пресен кориандър)

Продукти за дресинг:


сокът на половин лимон
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. мед
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
черен пипер на вкус
хималайска сол на вкус

Приготвяне:


Стелините се приготвят спрямо указанието на опаковката или за 7 минути в гореща вода. След като изтече времето се слагат в гевгир и се изстудяват под течаща вода, за да се прекъсне процесът на варене.

През това време се приготвя дресинга. В касерола се слагат всички продукти и на слаб огън за около 3 минути се редуцират*.

Сгъстяване чрез варене на течности или сосове, в следствие на което се концентрира вкуса и аромата им. Трябва, обаче да се избягва дългото варене, тъй като може да изчезнат част от ароматите. (Източник: http://www.cuisineeurope.com/cms/bg/cooking-techniques-bg)

Докато приготвям ястия, често пробвам на вкус, за да преценя какво липсва или е в повече. След като направих редукцията я пробвах и малко се притесних, че е много кисела. Затова започнах лъжица по лъжица да я добавям към стелините. Установих, че количеството и вкуса и са абсолютно точни за приготвената паста. Лек приятен лимонов аромат, който не се натрапва, със загатване за мед и масълце.

Идва моментът и на зеленчуците.

Приготвят се белените домати. Това става лесно. Трябва да се кипне вода чрез електрическа кана или в тенджера. Да се приготви една купа със студена вода. И в двата съда водата трябва да е достатъчна, за да може да ги покрие. Кожата на доматите се цепва с нож и те се поставят за една минута в гореща вода. След това се изваждат и се поставят в съда със студена вода. Вече могат да се обелят лесно.

Белените домати се нарязват на не едри парчета. Червеният лук се нарязва на ситно, а курнишоните на шайбички. Изсипват се в купата със стелините. Магданозът и кориандърът се измиват и им се накъсват листенцата.

Пробвайте пресният кориандър преди да го добавите. За много хора той има нетипичен вкус. На мен лично ми харесва, но доста хора биха го пропуснали. Аз съветвам да експериментирате с вкусовете, защото най-вероятно бихте се изненадали приятно.

Лека салата от стелини, белени домати, смокини и краставички

Всички продукти се разбъркват в купата и се сервират. Върху тях се нареждат маслинки и резенчета смокиня.

Да ви е сладко!
Лека салата от стелини, белени домати, смокини и краставички
Лека салата от стелини, белени домати, смокини и краставички

Лучия

2 коментара Скрий коментарите

Ах,тези смокини,сами по себе си са прелест и наслада,а салатата е толкова пъстра,страхотни снимки!Поздрави!

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here