Патладжани, тиквички и сини сливи на фурна

Докато трае сезонът с евтините и пресни български зеленчуци, най-доброто нещо, което можем да направим е да се възползваме от тях максимално. Това, което ви предлагам е лесна за изпълнение и здравословна вечеря.

Комбинацията от тиквички, патладжани, сини сливи и зехтин, нарязани на дебели шайби и запечени на фурна имат чудесен вкус. Много ми харесва печенето на зеленчуци във фурна, защото е здравословно и не отнема време в сравнение с пърженето на тиган.

Когато се пече зарзават на фурна, трябва да се стремим да съчетаваме зеленчуци със сходна структура, така че да станат готови по едно и също време. Общо взето печенето им отнема 20-40 минути в зависимост от твърдостта.

Много добър избор е към суровите или печените зеленчуци да се предлага различен сос за топене. Това може да бъде салца, винегрет, сос със синьо сирене и мляко, подлучено кисело мляко, или друг млечен сос обогатен с подправки.

На патладжана и тиквичките много им отива чесънът. Точно затова аз реших да ги комбинирам с млечен сос, подправен с чесън. А хрумката ми със запечените сини сливи, се оказа, че разнообразява вкуса на добре познатото ястие. Добавя приятна сладост и интересен поглед към иначе добре познатото ни ястие.

Продукти:
(за 4 малки порции)


2 малки патладжана
2 малки тиквички
5-6 сини сливи (количеството може да се удвои)
зехтин
сол за премахване на соланина от патладжаните

Сос: една кофичка кисело мляко, подправена с 2-3 скилидки счукан чесън.

Приготвяне:


Патладжаните се нарязват на шайби, осоляват се и се изчаква половин час, за да се премахне горчивината. Измиват се много хубаво.

Нарязват се тиквички на шайби, а сините сливи на четъртинки.

Малка тавичка се намазва със зехтин. В нея се редят плътно една до друга шайба патладжан редувана с тиквичка. Най-накрая се пъха измежду шайбичките парче синя слива. Зеленчуците се поръсват отгоре със зехтин и се запичат за 30-40 минути във фурна на 230 градуса.

Освен зехтин може да се добави и една супена лъжица сусамово олио.

Да ви е сладко!

Лучия

Един коментар Скрий коментарите

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here