Ризото. Любима домашна храна

Ризотото е чудесна домашна храна. Сервирано горещо, непосредствено след приготвянето си, то очарова с вкус, аромати и семплост.

Приготвя се с малко продукти, като най-важният сред тях, оризът, трябва да е много добре подбран. Той създава вкуса на истинското италианско ризото и благодарение на него се формира кремавата текстура на ястието като същевременно се запазва лека твърдост в центъра на всяко зрънце.

Кремавостта на ризотото, мекотата му, идват от нишестето в ориза, която при добавянето на бульон се отделя на повърхността. За това е много важен избора на ориз. Оризът трябва да е с високо съдържание на амилопектин (нишесте). Зрънцата му са от къси до среднo дълги и тумбести по средата.

Подходящи видове ориз за ризото са арборио, карнароли, виалоне нано, балдо, калризо, маратели.

Карнароли оризът се води най-добрият ориз за ризото. С него се готви лесно, всяко зрънце запазва формата си, вкусът му и текстурата, която формира са чудесни. Естествено е с високо съдържание на нишесте.

Арборио оризът е по-широко разпространен. Има по-малко количество нишесте в сравнение с Карнароли и с него трябва да се внимава при готвенето, за да не се пресготви.

Виалоне Нано е с високо съдържание на нишесте. Готви се по-бързо от Каранароли и отново произвежда кремаво ризото.

Понеже нишестето е много важно за формирането на текстурата на ризотото, оризът никога не се мие предварително.

Като цяло, ризотото се приготвя бързо и сравнително лесно, но изисква цялото ви внимание докато го приготвяте. Задължително е да си подготвите предварително всички необходими продукти, защото по време на готвенето няма да имате време за това.

Хубаво е виното ви да е на стайна температура. Също така, преди същинското приготвяне на ризотото, може леко да затоплите ориза в сух тиган.

Мое любимо ризото е ризотото със сушени гъби манатарки. У дома го приготвяме редовно. Не изисква много време, а същевременно е изключително сгряваща душата храна, храна с много аромат и непоправим вкус.

Лучия

2 коментара Скрий коментарите

Лучия,
наистина има ястия, при които оризът не се мие предварително.Ризотото е едно от тях, за да се запази нишестето в ориза.Ризотото с манатарки е много ароматно и вкусно, класика по италиански е твоето.
Поздрави !

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here