Как се приготвя или вари паста

Как се приготвя паста

Приготвянето на паста е много лесно. Има няколко правила, които е добре да се запомнят и да се прилагат при готвенето ѝ.

Колко паста

Количеството паста за една нормална порция е между 70-80 г сушена паста на човек. За активно спортуващи хора, порцията може да се увеличи до 100-110 г.

В каква тенджера се вари пастата

Сварете пастата в голяма и дълбока тенджера. Тенджерата трябва да има капак, който да сложите след като сложите пастата във вече врящата вода. След като водата отново заври, капакът се сваля.

В колко вода се вари пастата

Сварете всеки 100 г паста в един литър вряща вода. Това е минималното количество вода, което е необходимо, за да може нишестето, което нормално излиза от пастата, да не се абсорбира обратно в нея. Сложете пастата да се готви, когато водата ври силно. Може да използвате електрическа кана, в която да загреете предварително водата.

Колко сол да сложите във водата

За всеки литър вода, добавете 10 г сол. Най-добре е да използвате хималайска или морска сол на едри кристали.

10 г сол са достатъчни за 100 г паста, която ври във 1000 мл вода

 Добавя ли се зехтин

Не се добавя зехтин или друг вид мазнина при варенето.

Как се добавя пастата

Когато водата заври силно в тенджерата, пастата се изсипва наведнъж. След 20-30 секунди се разбърква и се слага капак, за да може водата отново да заври. След това капакът се маха и пастата се вари до готовност.
Прясната паста се готви за 2-3 минути и не се готви на принципа „ал денте“. Тя трябва да е мека, когато се яде. Ястията с прясна паста и със сушена са различни по естество, както и усещането за сдъвкване на двата вида.
Сушената паста се готви за 5 до 18 минути според вида паста. В повечето случаи, се вари два пъти по-дълго от обикновенната паста. Сушената паста трябва да е „ал денте“.

 Какво означава паста „Ал денте“

Ал денте е субективно усещане за готовността на пастата. Може да се използва като термин и за ризото. Означава, че при сдъвкване пастата проявява леко съпротивление спрямо зъбите. Не е нито прекалено твърда, нито мека, а е пластична. Центърът ѝ е сготвен, без бели следи, но е леко твърд. За да проверите дали пастата ви е ал денте, просто извадете преди края на варенето ѝ едно парченце, охладете го леко и го пробвайте. Преценете дали ви харесва.От преварената паста, може да получите усещане за тежест в стомаха.

Как да отцедите пастата

Преди да отцедите пастата, отделете малко количество от водата ѝ, с което да разредите соса при нужда. В зависимост от количеството и соса, който приготвяте, може да отделите различно количество вода – от няколко супени лъжи до няколко черпака. Някои сосове, заедно с охлаждането си, стават много гъсти. Добра идея е тогава да ги разредите леко с водата от варенето.

След като отделите малко вода, отцедете пастата в гeвгир без да я плакнете. За целта са много удобни тенджерите, чиито капаци имат дупки за отцеждане. С тях просто изсипвате водата, докато пастата остава вътре в тенджерата. За отцеждането на дълга паста може да използвате щипки, с които да вадите пастата и да изливате водата директно.

Сервиране на паста

Сервирайте пастата в леко затоплени дълбоки чинии. Винаги сервирайте пастата гореща, след като е току що приготвена и гарнирана със сос.

Гарниране на пастата със сос

Веднага щом извадите сварената паста, я гарнирайте със соса ѝ.  Така парченцата ѝ няма да залепнат помежду си.

Сосът трябва да покрие всички парченца без да е твърде много. Пастата не трябва да „плува“ в сос.

Гарниране на пастата със сирене и зехтин

Може да поръсите пастата преди сервирането ѝ с прясно настърган пармезан, пекорино, грана падано или друго зряло сирене. Като допълнение може да сервирате малка купичка с още настъргане сирене.

За финал може да поръсите и с няколко капки студено пресован зехтин.

Ако сосът за пастата е с риба, не слагайте сирене. Вместо това, поръсете със зехтин.

Бон апети!

Лучия

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here