Пържени тиквички с кисело мляко и чесън или подлучени тиквички

Пържени тиквички с кисело мляко и чесън
Рецептата за пържени тиквички с кисело мляко и чесън или подлучени тиквички с кисело мляко е чисто стандартна, но пък заради вкусът си абсолютно заслужава да се спомене и запамети. Още повече, че най-накрая се сдобих с традиционни български чинийки, символ, за които се е превърнала троянската керамика.
За мое голямо разочарование, в разрез на всички мои фантазии и представи, в Троян нямаше на всеки ъгъл магазин за чинии, но пък за абсолютен мой късмет нацелих националния фестивал на занаятите в село Орешак и от там си тръгнах най-доволна с чинийки с типичната за троянските майстори ангобна шарка или както те я наричат „драскано“. Любопитните могат да се отбият в музея на занаятите в Троян, където се хвалят с нещо като Augmented reality, леко по български. Музея ми беше много любопитен и определено ми допадна.
Продукти:

млади тънки тиквички, нарязани на шайби (поне 4 броя)
брашно
олио
1 ч.л. червен пипер
сол
400 г кисело мляко
3 скилидки чесън, пресовани
сол
Приготвяне:

Поставете тиквичките в гевгир и ги осолете като ги поставяте ред по ред. Оставете ги така за поне час, за да се отцеди излишната течност, и след това ги измийте и подсушете. 
Оваляйте тиквичките в брашно. Може да използвате домакинска центрофуга, но миенете след това идва в повече. За целта слагате количеството тиквички за един тиган, добавяте 1 с.л. брашно и завъртате. Друг вариант е да използвате прозрачно пликче.
Изпържете набрашнените колелца тиквичка в предварително загрят тиган с олио, като количествтото е достатъчно да покрие поне един пръст от височината на тигана.
Изпържените тиквички сложете върху кухненска хартия да се отцеждат.
Докато пържите тиквичките, направете сос като смесите киселото мляко с пресованите скилидки чесън и добавите сол на вкус. Дръжте соса охладен до сервиранете но тиквичките.
След като изпържите всички тиквички, добавете червен пипер в олиото и го запържете за много кратко докато пусне аромата си. При сервиране, с това олио може да поръсите киселото мляко, което сте сложили върху тиквичките.
Сервирайте тиквичките с подлучен сос от кисело мляко и полейте със запърженото олио.
Бон апети!

Подлучени тиквички

Лучия

4 коментара Скрий коментарите

Любимите тиквички. Малко "завиждам" за фестивала на занаятите, но съвсем мъничко. 😉 Поздрав, Лу!

Така е наистина! Аз лично обаче предпочитам без копър, защото му е много силен аромата.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services