Пиле Кунг Пао

Пиле Кунг Пао

През последните дни ми се хапваше нещо от азиатската кухня и разглеждах индийски и китайски рецепти и така един ден попаднах на рецептата на Джейми Оливър за Пиле Кунг Пао. Реших да я изпробвам, но в може би леко побългарен вариант. Приготвянето му отнема не много време – около 30 минути, след които ще имате едно изключително ароматно пиле и свежа салата. Предлагам рецептата в два варианта – както за любителите на лютото, така и за тези които не му се наслаждават.

Продукти за пилето:


400-500 г пилешки пържоли от бут (без кост и без кожа)
1 с.л. сечуански пипер или зърна кориандър
3 с.л. царевично брашно
4 големи скилидки чесън (около половин глава)
1 парче джинджифил голямо колкото палец
1 връзка пресен лук
4-5 сухи червени люти чушки или 2 зелени чушки
2 с.л. светъл соев сос
1 с.л. оризов оцет
1 с.л. мед
50 г сурови фъстъци или кашу
1 връзка пресен кориандър или магданоз
олио за пържене


Продукти за салатата:


1 краставица
2 големи моркова
50 г фиде фънсъ от ориз или зелена соя
1 с.л. светъл соев сос
1 с.л. оризов оцет
1 с.л. светъл сусам

Приготвяне на пилето:


В един сух тиган сложете сечуанския пипер, или при неналичност на такъв, зърна. кориандър Нека се запекат леко – не повече от минута-две. Ще познаете по аромата кога зърната са готови. Изсипете ги в хаванче и счукайте добре. След това ги смесете с две супени лъжици с връх царевично брашно в една голяма купа и разбъркайте добре. Сложете в тигана около 1-2 см олио и го пуснете да се загрява на умерено силна степен, а през това време нарежете пилешкото на хапки. Метнете нарязаните хапки в купата със сместа и разбъркайте много добре докато пилето е овъргаляно от всички страни. Пилето се пържи за около 8-10 минути или до златисто.

През това време обелете чесъна и джинджифила. Джинджифил се бели изкючително лесно с обратната страна на лъжица, а пък чесъна след натиск с ръка или плоското на ножа върху повърхност. Нарежете ги на много ситно и оставете на страна. Измийте и нарежете на дребно пресния лук и зелените чушки, ако правите варианта без люти чушки.

Когато пилешките хапки станат готови ги извадете и поставете върху двоен слой кухненска ролка, за да се отцедят. Изсипете повечето от олиото, като запазите около 2-3 супени лъжици в тигана. Сложете чесъна и джинджифила и запържете за 1-2 минути докато станат златисти. След това добавете пресния лук и нарязаните зелени чушки или целите сухи червени люти чушки. В една малка купичка смесете 1 супена лъжица царевично брашно с 2 супени лъжици вода. След това прибавете соевия сос, оризовия оцет и меда и разбъркайте добре. Добавете сместа в тигана, както и кашуто или фъстъците. Изчакайте докато заври и добавете пилешките хапки. Разбъркайте добре, за да се затоплят и овкусят отвсякъде.

Приготвяне на салатата:


Фидето се накисва в гореща вода за 10-15 минути или според инструкциите на опаковката. Краставицата и морковите се измиват много добре и с помощта на белачка се нарязват на лентички. Слагат се в купа и се поливат с оризов оцет и соев сос. Поръсват се със сусама и им се добавя фидето. Всичко се разбърква добре и е готово за сервиране.

Бон апети!

Лучия

10 коментара Скрий коментарите

Пилето със сигурност ще ми хареса Лу 🙂 А салатката определено го допълва и с вкус и с колорит!
Харесвам всичко което може да се приготви за поне половин час … в последно време не ми се заседява за по-дълго време в кухнята 🙂
Поздрави!

Пилето е неочаквано вкусно. Всичко идва от подправките и се приготвя сравнително бързо. И аз гледам да съкращавам времето за приготвяне на вечеря, особено през работната седмица.
Поздрави, Дани!

Прелестно е това пикантно пилешко….Харесахме се с него и скоро по-отблизо ще се опознаем:)))Поздрави,Лу!

Чудесно предложение, наскоро приготвях пилешко с кашу и ориз и много ни хареса, тук също виждам кашу и бих опитала.

Като почитател на такъв вид ястия, мога само да ти кажа, че отмъквам чинията:))) изглежда изключително вкусно, а снимката подсилва усещането!:) Поздрави!

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here