Шоколадов кекс със заливка



Продукти:

¾ ч.ч. доматен сок
¼ ч.ч. вода
⅔ ч.ч. натурално какао на прах
2 ¼ ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
1 ½ ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.л. ванилия
½ ч.ч. олио

Продукти за глазурата:

1 пакетче крема сирене без сол 125 гр.
150 гр. цедено кисело мляко
1 натурален шоколад
1/2 чаша пудра захар (ако е необходимо, може да се добави още на вкус)
1 чаша прясно мляко
1-2 с.л. какао на прах

Приготвяне:



В малка тенджера се кипва доматеният сок и водата. В сместа се изсипва какаото и се бърка до пълното му смесване. Тенджерката се маха от котлона.

В купа се смесват сухите съставки – брашното, содата, бакпулвера и солта. В друга купа се разбъркват захарта, олиото, яйцата и ванилията.

Към брашняната смес се добавят чрез бъркане яйчената и какаовата смес. Аз ги разбърквам със силиконова шпатула на Tescoma, Presto серията (Моята е слънчево оранжева 🙂 )


Страшно доволна съм от нея. По принцип ги продават като средство за изстъргване на тефлонови и други тигани и тави, защотото не нараняват повърхноста. Термоустойчиви са до 220 градуса. До сега с шпатулата не съм изстъргвала тигани, но редовно я използвам за бъркане на леки смеси. Много е удобна за изсипване на смеси, защото с нея много бързо и лесно се обират стените на съда. С не две думи: много съм доволна и е една отлична покупка. Голяма реклама направих на Тескома 🙂

След като се разбърка хубаво сместа се разпределя в две кръгли, предварително намазани с олио, тавички с диаметър 20-23 см. Пече се 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

След 30-тата минута кейковете се проверяват с клечка за зъби за готовност. Клечката се бодва на няколко места в кейка и ако излезе чиста, без залепнали трохи по нея, кейкът е готов. При мен блатовете се надигнаха 2-3 пъти от първоначалната смес и станаха точно за 30 минути… чак да се учуди човек.

Докато се пече кейка, се приготвя глазурата.

В тиган или касерола се кипва прясното мляко и в него се добавят цеденото кисело мляко и крема сиренето. Разбъркват се докато се поразтопят. След това се добавя какаото, шоколадът, натрошен на парченца, и захарта. Оставят се да се разтопят на тих огън и с шпатула се разбъркват докато се получи смес с еднакъв цвят и консистенция.Може да се добави една супена лъжица олио за да добие по лъскав отенък сместа и малко филирани натрошени бадеми или лешници.

Крема сиренето и цеденото кисело мляко могат да се заменят с една кофичка квасена сметана. Пак ще стане вкусно 🙂 Тогава процедурата е следната: Кипва се квасената сметана и в нея се добавя шоколадът. Само това! Така се сдобивате с глазура по лесният начин.

Разликата е, че на мен ми харесва много консистенцията и кремообрзният вид и вкус на глазурата, когато се прави с цедено кисело мляко. Тази глазура може да се оприличи като консистенция на крема сирене филаделфия с шоколад. Много вкусна 🙂

Сглобяване:


Като се изпекат блатовете се оставят да изстинат. След това се обръщат тавичките над плот или равна повърхност и с леко потупване и разклащене се отделят от стените. Първият блат се слага върху поставка за десерти или голяма чиния. В центъра му се излива около 1/3 от глазурата и с шпатула се заравнява.

Отгоре се поставя вторият блат. Този път се изсипва цялата смес. Тя ще започне да отива към краищата на блата, но това не е фатално. С шпатула се заравнява повърхноста от горе и това количество от глазурата, което пада към ръбовете се маже по стените на сглобеният кейк. Прилича на торта вече 🙂 , но си е кейк. Заравнява се хубаво отгоре и по стените и може да се поръси отгоре с филирани бадени или с лешници.

Хубавото на този кейк е, че като се пробва не се усеща да е сух, а е мекичък и въздушен. Изобщо едно голямо шоколадово изкушение. Колегите ми отдела бяха много доволни като им занесох. Все пак по-вкусно е като го споделиш 🙂

Да ви е много шоколадово и сладко!

Лучия

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here