Бабини чушки с доматен сос

Бабини чушки с доматен сос
Печени запържени чушчици с доматен сос със сигурност сте хапвали. Много обичам, когато моята баба ги прави. Слага ги в голяма кръгла чиния по ръба й и в центъра сипва сос. Сядаме на масата в слънчевата и кухня и всеки си слага чушки със сосче. И понеже ги прави лятото, обикновенно има и студена диня за десерт.
Продукти:
10 бр. (или повече) чушки сиврия или капия
3-4 зрели домата 
200 мл доматен сок
4-5 скилидки чесън (или според вкуса)
сол на вкус
черен пипер
3 с.л. олио за доматения сос
1 к.ч. олио за запържване на чушките
по желание магданоз за поръсване
Приготвяне на чушките:
Вариантите за подготовката на чушките са два: да оставите или да им махнете дръжките преди печенето. И в двата случая чушчиците стават прекрасни. Ако им оставите дръжките, по-лесно ще ги обръщате при запържването.
Първо се пекат чушките и им се махат кожичките. Аз ги пека върху тиган. Опечените чушки ги слагам в съд с капак за 10-на минути. След това им махам люспичките.
За да не се накъса месото на чушката при почистването и, е препоръчително тя да не се остави да се препече прекалено много. След това като се остави под капак омеква и се бели лесно без да се нацепи.
След като се обелят чушките се запържват в горещо олио за около минута от двете страни или докато се зачервят. Отцеждат  се от излишната мазнина и се поставят в съд за сервиране. 
Приготвятне на доматения сос:
Докато печете чушките може да приготвите соса. Доматите се нарязват на ситно с нож или блендер. Чесънът се почиства и нарязва на филийки.
В голям тиган се загряват 3 супени лъжици олио. В тях се сипва солта, чесънът и пресните домати. Задушават се около 5 минути. След това се добавя доматеният сок и черният пипер. Сосчето се приготвя около 20 минути на умерен огън като се бърка от време на време. Ако доматите цвърчат и бълбукат прекалено много, намалето котлона.
Да ви е сладко с бабината ми рецепта!
Бабини чушки с доматен сос

Лучия

9 коментара Скрий коментарите

Много са любими и в нашето семейство. Ние ги панираме с яйце 🙂

Мммм,истинска лятна прелест!Много любимо,особено поръсено и с малко натрошено сиренце!
Хубав ден!

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here